Dobrodošel turist! Roke gor, to je rop!

Zdravo, Hanzel tu. Zadnjič sem se odpravil v Bohinj. Če ste bili v zadnjih letih kaj tam, ste verjento opazili kako drago je parkiranje.

Dobrodošel turist! Roke gor, to je rop!

Zdravo, Hanzel tu - bloger, ki pije mleko brez laktoze.

Zadnjič sem se odpravil v Bohinj. Če ste bili v zadnjih letih kaj tam, ste verjento opazili kako drago je parkiranje. Nimam nič proti zaračunavanju parkiranja na turističnih točkah in mislim, da je dobro, da se omejuje promet ob jezeru.

V Bohinju imajo tudi brezplačni avtobus, ki povezuje cenejša parkirišča in turistične znamenitosti. To je odlično! A včasih ne moreš uro ali več čakati na bus in še prestopati, da prideš tja kamor želiš.

Zato se odpelješ z avtom, kar pa pomeni plačevanje dragega parkiranja na čisto vsaki točki kjer se ustaviš (na nekaterih parkiriščih kar za cel dan tudi, če parkiraš za manj kot 1 uro).

Poglejmo torej koliko turista stane samo parkiranje pri ogledu Bohinja in okolice. Na večini parkirišč plača 3€ na uro. Mogoče bi se kopal v jezeru. Paziti mora, da ne predolgo! Seveda si bo želel ogledati slap Savica. Tam bo plačal 4€ za 3 ure ali 8€ za cen dan. To je samo parkiranje, ogled slapu se plača dodatno. Tudi WCja na parkirišču ni. Lulanje se v koči plača dodatno! Potem bo pa mogoče želel peš na Vogar ali dalje v hribe. Za uporabo ceste bo tam pustil kar 12€, kar je vseeno ceneje kot 5 ali več ur po 3€ na uro, parkiral bo pa lahko ob cesti. No, kar želim povedati je, da se tako zelo hitro nabere visok strošek parkiranja, gost ima pa občutek, da ga čisto vsaka malenkost nekaj stane. Ta sistem ne spodbuja ogleda čim več znamenitosti, ampak ravno obratno: ustavljanje na samo eni lokaciji in hiter odhod drugam.

Sprašujem se tudi kaj se s tem denarjem zgodi. V sezoni so parkirišča nabasano polna in torej premajhna. Marsikje ni javnih WCjev. Pešpoti proti hribom niso zaradi tega nič bolj urejene kot drugje. Na poti proti Vogarju je odličen razgled na jezero. V marsikateri drugi državi bi na taki točki stala razgledna ploščad z ograjo in klopmi. A to ni več delo lokalcev, ki kasirajo na parkiriščih. Ne, ne, s tem naj se ukvarja TNP in planinska društva, ki se financirajo... koga briga kako, ne?

Zdaj pa to primerjajmo z svetovno znanim narodnim parkom kot je npr. Yosemite ali Yellowstone v ZDA. Tam se plača vstop za vozilo, kar stane $35 (ali pa $30 za motorista in $20 za kolesarja). Ni poceni, a razlika je, da velja do 7 dni in vključuje vsa parkirišča in vstopnine v parku, poleg tega pa obiskovalci že pri vhodu dobijo karto parka in informacije. Ta pa pomeni, da si lahko turist z enim plačilom ogleda vse znamenitosti. Ne skrbi ga koliko bo še dodatno plačal, če se ustavi na čisto vsaki zanimivi točki! Bi si ogledal še nek slap? Ni problema! Poleg tega ima večina parkirišč seveda tudi WCje. Z denarjem od vstopnin se financirajo tudi pešpoti, muzeji in vse ostalo.

No, jasno mi je, da situacija ni čisto primerljiva. Bohinj je le star kraj s svojimi prebivalci. A vseeno bi mi bilo veliko bolj všeč, če ne bi imel občutka, da me poskušajo ožeti še preden si sploh karkoli ogledam.

Hanzelboy out.

Folovajte me: https://twitter.com/hanzel_si
Lajkajte me: https://www.facebook.com/hanzelblog/