Restavracije, lokali in laktoza

Zdravo, Hanzel tu. Vedno več "kul" restavracij neizmerno skrbi za vegane, hkrati pa ignorirajo potrebe tistih z dejanskimi zdravstvenimi težavami!

Restavracije, lokali in laktoza

Zdravo, Hanzel tu - bloger s snegom v laseh.

Od mojega zadnjega zapisa je minilo že celo leto, a sem tako jezen, da se danes vračam med aktivne blogerje!

Kaj me je razjezilo? Vedno več "kul" restavracij neizmerno skrbi za vegane, hkrati pa ignorirajo potrebe tistih z dejanskimi zdravstvenimi težavami! Tako ima sedaj Lars & Sven tudi veganski burger, Hood Burger ima kar vse burgerje v veganski izvedbi pa tudi drugod je ogromno opcij za vegane.

Samo po sebi to ni nobena težava, naj vegani jedo kar želijo. Ampak zakaj pa nikjer ne vidim ponudbe mlečnih izdelkov brez laktoze?

Veganstvo je v večini primerov odločitev na podlagi osebnih prepričanj. Če vegan poje meso, ne bo imel zdravstvenih težav in ne bo imel driske (razen, če si je z veganstvom že uničil prebavo). Je pa znano, da ima velik del prebivalstva težave pri prebavi laktoze. Tu ne gre samo za trenutno hipstersko modo. To je stvar evolucije: ljudje smo vedno jedli meso, mleko pa pijemo šele nekaj tisoč let.

Priprava veganske hrane je različna od klasične. Kot razloži Hood: vegi burger zahteva čisto drugačno polpeto s posebnimi sestavinami, začimbami in pripravo. Celo pečejo jih na drugi površini, da slučajno ne pridejo v stik z zlobnim mesom!

Pa kava, kakav ali milkshake brez laktoze? V razvitih državah je to čisto normalen del gostinske ponudbe. Preprosto uporabiš drugo mleko in stranko rešiš driskice! Je to za večino slovenskih restavracij in lokalov res težje kot izumljati čisto nove veganske jedi?

Hanzelino out.

Folovajte me: https://twitter.com/hanzel_si
Lajkajte me: https://www.facebook.com/hanzelblog/