Dežela ležeče policije

Zdravo, Hanzel tu. Hop, hop, gor, dol, gor dol... Res potrebujemo toliko hitrostnih ovir?

Dežela ležeče policije
Photo by Armin Babakhani / Unsplash

Zdravo, Hanzel tu - bloger, ki ve koliko je ura.

Verjetno marsikdo, ki se vozi po slovenskih cestah opaža, da imamo veliko hitrostnih ovir. Na poti v službo jih moram prevoziti vsaj deset, ko se izogibam zastojem na avtocesti, pa še nekaj več.

Hop, hop, gor, dol, gor dol...

Jih res potrebujemo toliko? Ne razumite me narobe, nisem proti umirjanju prometa, a ovire ne morejo biti ena in edina rešitev.

V našem kraju jih imamo skoraj povsod. Pred nekaj leti so obnovili neko cesto in tam postavili nove. Le nekaj mesecev kasneje se je zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom. Razlog: prevelika hitrost na delu ceste, kjer je med ovirami kakšnih 400 metrov razdalje.

Zadnjič me je nekdo prehitel takoj po zadnji grbini in to kar sredi križišča. Bi jih torej morali postaviti še več? Kar na vsakih nekaj metrov?

No, včasih prehitra vožnja res ni možna. Po teh cestah vozijo tudi tovornjaki, ki dostopajo do lokalnih tovarn. Ti so polno naloženi in se skoraj ustavijo ob vsaki oviri. Podobno je z "nedeljskimi" vozniki, ki imajo dobre avtomobile, a vseeno ne upajo voziti več kot 20 km/h, da ne bi uničili podvozja! Tako se zgodi, da redno nastajajo kolone in živčni vozniki.

Imamo pa tudi cesto brez grbin. Ker gre za glavno cesto, se jih tam menda ne sme postaviti. Tako vozniki ravno mimo osnovne šole izkoristijo priložnost, da malo pritisnejo na gas. 40km/h? Zakaj le, če je pa možno tudi čez 100!

Rešitev za prehiter promet tako niso nove in nove hitrostne ovire, ampak boljša kontrola hitrosti in izobrazba voznikov. Ja, ovire naj bodo na lokalnih ulicah, na začetkih krajev ter tam, kjer je veliko pešcecv.

Zakaj moramo vsi nonstop skakati čez "ležeče policaje", če bi lahko promet umirili tudi drugače: s prisotnostjo prave policije, z radarji ali celo semaforji? Voznike je treba navaditi, da omejitev hitrosti upoštevajo povsod, ne le kjer naletijo na ovire!

Hanzelatori out.

Folovajte me:
https://twitter.com/hanzel_si
https://bsky.app/profile/hanzel.si
Lajkajte me:
https://www.facebook.com/hanzelblog/