Je prava "zimska" ali "poletna" ura?

Zdravo, Hanzel tu. "Poletni čas" celo leto? To ne obstaja!

Je prava "zimska" ali "poletna" ura?

Zdravo, Hanzel tu - bloger, ki plačuje predrago parkiranje.

Letos smo spet prestavili uro na poletni čas. To še vedno počnemo, čeprav se je EU odločila, da premikanje ure ukine. Pri tem pa se je treba odločiti ali celo leto ostanemo na "zimskem" ali "poletnem" času. Kateri je pravi?

Vsakomur, ki ni šprical geografije v šoli, je popolnoma jasno, da je Slovenija v sredini Evrope in tako sončne ure pri nas kažejo čas, ki ga sedaj uporabljamo čez zimo. To je torej naš pravi čas!
Poleti pa uro prestavimo za 1 uro naprej, kar naj bi v prihodnih letih ukinili.

Pravo vprašanje bi torej bilo: bi obdržali naš srednjeevropski čas (UTC+1) ali bi se raje pridružili Ukrajini v vzhodnoevropskem (UTC+2) časovnem pasu?

Časovni pasovi (vir: Wikipedia)

Celoletni "poletni" čas enostavno pomeni, da bi se morali prestaviti v drug časovni pas: tistega, ki ga uporabljajo države kot so Finska, Romunija, Ukrajina in Sirija. V Sloveniji bi veliko ljudi raje bilo v tistem časovnem območju, čeprav strokovnjaki pravijo, da je je slabši. Enako naj bi želeli tudi prebivalci Avstrije, Hrvaške in Madžarske.

Pa bi bilo res bolje, če ne bi ostali v našem pravem srednjeevropskem času? Bi bil dan daljši? Ob sončnem zahodu bi ura res kazala 1 uro več, a zaradi tega dan ne bi bil nič daljši.

Še eno generacijo nazaj so ljudje s službo začeli ob 6. uri zjutraj in končali ob 2. popoldne. Doma so bili pravočasno za kosilo, potem jim je pa ostalo še veliko dneva za delo na vrtu.

Sedaj je drugače: v službi smo ob 9. in doma šele po 5. uri. Zaradi lenobe smo spremenili lifestyle, sedaj bi pa radi, da nas ura prisili vstajati prej. Zakaj se pa preprosto ne prisilimo sami? V službi bi se lahko zmenili za začetek dela 1 uro prej, šole bi lahko s poukom začenjale prej. Če to ne gre, pa lahko zjutraj že končate opravke, ki bi jih sicer šele po službi. Jaz še pred zajtrkom opravim z jutranjim tekom! Če bi me v službi pričakovali prej, bi enostavno tekel zvečer.

Sunlight Shadows
Photo by SAMUEL HENRY / Unsplash

A večini prebivalstva je to pretežko, ker raje vstajajo in hodijo spat, ko je številka na uri višja! To je pač bolj kul. Kaj pa, če bi ure prestavili še malo več? Zakaj ne kar za 4 ure? Vzemimo isti čas kot ga ima Pakistan!
Pomislite kako kul bi bilo to! V službi bi bili lahko šele ob 12. uri (prej je še noč!), domov bi šli zvečer ob osmih, a sonce bi bilo še dovolj visoko in bi svetilo še cel večer! Kot največji frajerji bi spat hodili šele v zgodnjih urah naslednjega dne!
Seveda realno ne bi bilo nobene razlike od uporabe pravega slovenskega časa in pravočasnega vstajanja. A tu gre za občutke!

V Španiji so želeli imeti enako uro kot srednja Evropa, čeprav so bolj zahodno. Zato so že sedaj 1 uro odmaknjeni od tega kar jim kaže sončna ura. Še za 1 uro dalje za vzhod verjetno ne bodo šli. Če bi se mi odločili za vzhodnoevropski čas, se mogoče tudi Francija in Italija ne bosta. Potem res ne bi več prestavljali ure 2x letno, ampak namesto tega pri vsakem prečkanju meje! Tudi za poslovni svet bi bilo slabše, če bi bili celo bližnji partnerji v drugem časovnem obdobju kot mi.

Zato je smiselno, da cela srednja Evropa uporablja srednjeevropski čas.

V Rusiji so leta 2011 ukinili prestavljanje ure na isti način in šli na celoletni "poletni" čas. Po treh letih so ugotovili, da je to bedarija in se prestavili nazaj na tisti pravi čas. Ne ponovimo njihovih napak!

Hanzelski out.

Folovajte me: https://twitter.com/hanzel_si
Lajkajte me: https://www.facebook.com/hanzelblog/