Slovenski vozniki in delo na cesti

Pred kratkim sem opazoval delavce in voznike ob prenovi neke ceste. Vozniki so vozili med delavci, po pločniku in po vrtovih, da bi se le izognili obvozu.

Slovenski vozniki in delo na cesti

Zdravo, Hanzel tu - slovenski piknik bloger nr. 1.

Tokrat ena o slovenskih voznikih. Z njimi je seveda ogromno težav, zato bo materiala za celo serijo blog postov. A začnimo pri zadevi o kateri se zelo redko piše: vozniki in gradbišča.

Pred kratkim sem opazoval delavce in voznike ob prenovi neke ceste. Na začetku je bil en pas ceste prevozen in promet je urejal semafor. Jasno je, da so nekateri vozili tudi čez rdečo luč in ustvarjali zastoje, ko so se srečali s prometom, ki je šel v nasprotno smer.

Kasneje je bila cesta zaprta z označenim obvozom. To nekaterih voznikov ni ustavilo. Zapeljali na gradbišče med delovne stroje in se peljali dokler je šlo: "Jaz bom že prišel čez!"

Ko ni bilo več poti najprej so en za drugim obračali in nastal je lep konvojček, ki se je najprej čez celo gradbišče peljal v eno smer in potem še v drugo.

Zgodilo se je pa tudi, da so se obračanju izognili z elegantno rešitvijo: pot so nadaljevali kar po kolesarski in peš poti. Ni jih motilo, da tam otroci hodijo v šolo, ni jih motilo, da tudi tam stojijo delavci. Ko niti to ni šlo več so zapeljali kar na vrtove pred hišami in naprej peljali tam. Delavci so se razburjali, a promet je šel naprej.

Pri tem seveda niso samo ogrožali delavcev in mimoidočih, ampak tudi poškodovali delno narejene odtoke, itd. Delavcem so torej naredili dodatno delo, državi pa dodatne stroške.

Med temi primitivci za volanom niti ne gre samo za eno vrsto ljudi. Opažal sem vse: od mladih frajerjev, preko mamic z otroci pa vse do starih mam, ki še komaj držijo volan.

V razvitem svetu je seveda normalno, da na gradbišča pride tudi policija in poskrbi za red. V nekaterih ameriških zveznih državah ali kanadskih provincah se tam tudi plačuje dvojne kazni.

10798687_SA

V Sloveniji na gradbiščih policije ni nikoli in tako se bo ta primitivizem nadaljeval še mnogo let.

Hanzel out.