Napake Larsa in Svena

Zadnjič sem bral novico, da je Lars & Sven zaprl skoraj vse svoje lokale. Kot ljubitelj hamburgerjev sem razočaran. Nisem pa presenečen.

Napake Larsa in Svena
Photo by Joshua Kantarges / Unsplash

Zdravo, Hanzel tu - avto skakalec.

Zadnjič sem bral novico, da je Lars & Sven zaprl skoraj vse svoje lokale.

Lars & Sven zaprl večino lokalov: “Ohranili bomo eno lokacijo”
Ponudnik ulične prehrane Lars & Sven je zaprl tri lokacije v Ljubljani in Kopru. “Prodaja pada, stroški pa so previsoki, da bi bilo poslovanje vzdržno.”

Kot ljubitelj hamburgerjev sem razočaran. Nisem pa presenečen. Lars & Sven lokali so že dolgo bili dokaj prazni.

Lastniki za finančno izgubo krivijo covid, Wolt, najemnine, inšpekcije, cene mesa in konkurenco McDonald'sa. Pri prvih nekaj razlogih nimaš kaj, enake težave imajo vsi.

Kaj pa zadnja dva: McDonald's in meso? Brez dvoma mora konkurenca največje fast food verige imeti nek vpliv na prodajo. A zakaj je Hood Burger odprl najnovejšo lokacijo ravno v zgradbi med dvema McDonald'soma? Oni se ga očitno ne bojijo. Kaj je Lars & Sven delal drugače?

Spomnim se neke stare Facebook objave; takrat so tehtali koliko mesa na evro dobiš pri njih in koliko pri McDonald'su. Če se približno prav spomnim, sem komentiral, da je bolj pomembna kvaliteta kot cena na gram. Njihov skrbnik FB strani mi je odgovoril, da ni tako.

A ravno tukaj je glavna napaka! Lars & Sven naj bi bil "street food" burger. Njihovi lokali so imeli nekakšen industrijski design. To je sedaj moderno za "hip" lokale. Njihovo podjetje se celo imenuje Hipster d.o.o.! Ta image pa pri potencialnih strankah ustvarja pričakovanja kvalitete kljub malo višji ceni.

Pred leti je veljajo, da imajo njihovi hamburgerji dobro meso. Ravno to pa je glavna sestavina odličnega hamburgerja! Potem so se očitno odločili, da bi imeli več profita. Njihovo meso se je pojavilo v trgovinah. So tudi zamenjali dobavitelja? Ne vem. A ravno v tistem času so redne stranke začele govoriti, da je kvaliteta občutno padla. Če ima konkurenca boljše burgerje, gremo pa raje tja!

Kdo je ta konkurenca? V večini primerov smo L&S nadomestili s Hood Burgerjem in podobnimi manjšimi ponudniki, ne z McDonald'som.

Poleg tega sem pogrešal več posebnih, začasnih burgejev. Blackadder in Philly Cheese mi še vedno zapašeta, a kdaj bi tudi kaj drugačnega. Ko Hood dobi Kahuno ali Mangoop Chizzpoola je to dogodek za pol naše pisarne. Celo McDonald's v ponudno redno dodaja nove produkte! To je tisto kar stranke dodatno spodbudi k ponovnemu obisku. Lars & Sven je pri tem popolnoma zaspal.

Sedaj lahko samo upam, da bodo s fokusom na eno lokacijo izboljšali ponudbo in spet dobili stranke, ki si želimo kvalitete in inovativnosti. Drugače ne bo šlo.

Hanzelio out.

Folovajte me:
https://bsky.app/profile/hanzel.si
https://twitter.com/hanzel_si
Lajkajte me:
https://www.facebook.com/hanzelblog/